Ekzém – nutnost jeho vnitřní léčby

Není málo těch kteří se s tímto problémem potýkají. A to způsobem, že postižená místa mažou mastmi, nejčastěji s kortikoidní složkou.

Tady se bohužel opomíjí fakt, že ekzém je již jen vnějším projevem jisté vnitřní nerovnováhy a pouhým vnějším ošetřením příčina – kořen zůstává nadále neléčená. Pokud nedojde k výraznější změně životního stylu, projevy ekzému jsou jen potlačené vnější léčbou. Léčit ekzém bez změny životních návyků je stejně účinné jako lít vodu do nádoby s děravým dnem!

Podle alternativních léčebných oborů (tradiční čínská (dále TČM), ayurvédská a indická medicína a také lidové léčitelství jsou základem pro léčbu chronických kožních onemocnění zdravá a dobře detoxikující játra, pevný „střed“ – silný trávící systém (pro co nejmenší hromadění hlenů a vlhkosti) a harmonická plíce (vztah plíce – kůže je v TČM znám již mnoho tisíc let).

Kdybychom chtěli v krátkosti popsat co se podle diagnostiky TČM v organizmu při ekzému příromné, tak je to tzv. „suché horko“ – při kterém vzniká suchý, svědivý a olupující se ekzém a tzv. „vlhké horko“ – při kterém vzniká mokvající ekzém s častou tvorbou puchýřků. U suchého ekzému je z pohledu TČM příčinou tzv. „nedostatečnost krve“ a oslabení „jinového“ aspektu organizmu. Je to jako kdyby přestalo fungovat chlazení a výživa kůže. Tento typ ekzému se vyskytuje nejčastěji u štíhlých až astenických lidí se sklonem k oslabení „jinového“ aspektu a u žen po porodu a při kojení, kdy je tendence k „suchosti“ krve. Mokvavý typ ekzému se naopak vyskytuje u konstitučně silnějších pacientů se sklonem k hromadění vlhkosti, hlenů a tuku.

Nevhodné složení jídelníčku – „podhoubí“ ekzému. Potraviny, které z pohledu TČM neprospívají lidem se sklonem k ekzému jsou potraviny se zahřívajícím účinkem na organizmus mezi které patří smažená, pečená, grilovaná a kořeněná jídla, dále potraviny jako česnek, cibule, křen, hořčice, z nápojů tvrdý alkohol, červené víno, zázvorový nebo jogi čaj – potraviny, které mění už i tak v neprospěch „chlazení – jinu a krve“ posunutou vnitřní rovnováhu.

Ekzém jako alergie na potraviny. Některé potraviny můžou nevhodností svého složení a při časté konzumaci vyvolat také alergickou kožní reakci. V tomto případě je kožní reakce odpovědí imunitního systému?, potravina mu jednoduše řečeno nesedí. V tomto případě by bylo jistě zajímavé srovnat složení jídelníčku pacienta s doporučenými potravinami dle krevních skupin?

Kromě dietních doporučení je druhým nejdůležitějším aspektem léčby užití bylin, které srovnávají vnitřní nerovnováhu. Jsou to jednak byliny „zprůchodňující“ – moderně řečeno detoxikující játra mezi které patří byliny jako lékořice, mařinka vonná, medvědice léčivá, přeslička rolní, měsíček, rozmarýn, zeměžluč? a dále byliny, které „vytahují“ horko z krve a současně doplňují její „jinové“ – vyživující a chladivé složky. Jsem patří byliny jako violka rolní, ostřic, ořešák, vachta trojlistá, lopuch, svízel, chmel?

Léčba ekzému alternativní – přírodní léčbou není jednoduchá, je to spíše běh na delší trať?ale ten kdo vytrvá, cíle jistě dosáhne. Nejenom při výběru a preferenci jednotlivých druhů potravin, ale také v užití bylin, akupunktury, psychorelaxace a jiných léčebných metod musí každý sám nebo s pomocí terapeuta zvolit svou VLASTNÍ CESTU, která není nikdy stejná ani u dvou na první pohled stejných pacientů. Nelze se přidržovat matrice „tomu to pomohlo, pomůže to i mě“. Pokud toto pochopíme, naše hledání najde svůj cíl.